De politie van Heist-op-den-Berg heeft vandaag positief advies afgeleverd aan de burgemeester wat betreft het houden van een PEGIDA-manifestatie op 18 mei tussen 20 en 22 uur op het Kerkplein in Heist-op-den-Berg.
Er zijn verschillende redenen voor het afleveren van dit positief advies dat moet gestoeld zijn op de afweging tussen het democratische grondrecht van vrije meningsuiting enerzijds, en de opdracht van de lokale overheid om de openbare orde en veiligheid te bewaren anderzijds.


In dit verband stelt de politie vast dat er de laatste tijd in Vlaanderen PEGiDA-manifestaties zijn gehouden in Gent en Antwerpen zonder enige incidenten. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de organisatie bereid is om afspraken te maken met de overheid en deze ook na te leven.
Verder heeft de Heistse politie geïnformeerd naar extra manschappen en middelen bij de federale politie ter ondersteuning van het eigen korps. Ook hier zijn er mogelijkheden.


De conclusie is dan ook dat de PEGIDA-manifestatie kan toegezegd worden mits de organisatie zich houdt aan een reeks opgelegde voorwaarden, waarvan de belangrijkste zijn:
- op voorhand met de politie spreken over de veiligheidsmaatregelen die de organisatie zelf zal treffen en de interne ordedienst die de organisatie zelf moeten mobiliseren
- het moet gaan om een statische manifestatie die op een bepaalde, voorafgesproken plaats en binnen een bepaalde tijdsperiode plaatsvindt
- de manifestatie mag in geen geval hinder en/of overlast voor voorbijgangers veroorzaken, of het verkeer hinderen


De burgemeester hoopt dat de organisatoren zich ook in Heist-op-den-Berg aan de voorwaarden zullen houden en dat de manifestatie zonder problemen kan verlopen. (gemeente Heist)